Logo Utulok.skVirtuálny útulok pre psov, mačky a iné domáce zvieratá
späť

KDEŽE...

Letný deň, skoro ráno. Vzduch svieži, príjemný vánok, slnko ešte nepáli. Dám si raňajky v záhrade?

Kdeže...

Rovno z postele do pracovného, k šteniatkam do záhradného domčeka, pozbierať hovienka, vymiesť, umyť dlažbu... Po noci je produkcia značná. Malé drobce skáču po mne, tešia a váľajú sa po zemi.

 

Opaterou niekoľkých šteniatok z útulku chcem aspoň trochu pomôcť preťaženým aktivistom v útulkoch. Nechcem povedať „zamestancom“, lebo takých niet. Pracovníkov, áno, pracantov.

Inka, pekná štíhla žena v tridsiatke. Dom, krásna záhrada, synovia už temer dospelí. Myslíte, že trávi čas na kozmetike alebo v kaviarni? panerai replica watches

Kdeže...

Najčastejšie je na veterine, opatruje choré zvieratá, šteniatka, očkovania, infúzie. Veľká časť šteniatok v útulkoch pochorie, veď nemajú žiadne očkovania, sú začervené, imunita slabá. Vlastným autom, bez akéhokoľvek nároku na finančnú náhradu. Ťažko chorých malých pacientov opatruje celé noci, neraz jej zúbožené šteniatko zomrelo v náručí.

 

 

Agnes, gymnaziálna profesorka, vyučuje a spracováva firmám účtovníctvo. Vystre si po práci nohy na gauči?

Kdeže...

Má v aute pracovný úbor, rovno zo školy mieri do útulku. 60 psov čaká... koterce treba vyčistiť, psov po skupinkách pustiť do výbehu, pripraviť a rozdeliť krmivo, vyzbierať kôpky po psoch zo štrku, prekontrolovať zdravotný stav... aj čas na pohladenie, dobré slovo, zavše šarvátky, treba zasiahnuť.

 

Takýchto ľudí poznám zopár. Obetavé duše, ktoré nehľadia na súkromie a venujú každú voľnú minútu opusteným zvieratkám. Vkladajú pre ne svoj čas, vlastné prostriedky, finančné aj vecné, riskujú hnev manžela...

Vždy a vždy nosia ľudia krabice plné šteniatok do útulkov, prehodia ich cez plot, položia k bráne... ak im ich nechcú odobrať, ešte sa aj rozčúlia. Musíte, veď ste útulok!

Áno, útulok. Z vlastného rozhodnutia, z vlastnej iniciatívy, za vlastné. Nikto ich neplatí, nikto im neplatí. Jeden z dôležitých zdrojov je 2-percento z dane, tu a tam sa nájdu sponzori. Ale štát útulky neplatí... Psov je stále viac, hlavne teraz, cez prázdniny. Koterce preplnené. A výdavky, starosti narastajú.

Malá kalkulácia na ilustráciu: preočkovania šteniatka a prepotrebné odčervovania výjdu tak na 1.200.- SK. Ak nie viac. Na jedno šteniatko. Za sezónu sa ich nazbiera v jednom útulku zo 50... teda len za základné ošetrenie vyhodených šteniatok 60.000 SK!! A to nie je všetko... žiaľ, šteniatka často pochorejú, pracovníčky sa ich snažia zachrániť, dostanú drahé injekcie imunoglobulínov, infúzie, to sa tisícky len tak kotúľajú.

 Z 2-percent sa ujde na útulok okolo 200.000 SK – závisí od počtu fanúškov.... V prvom momente veľa, ale kto pozná situáciu, vie, že je to rýchlo preč. Mesačné náklady na bežnú prevádzku útulku bežnej veľkosti sú tak okolo 40-50 tisíc. V tom nie sú stavebné úpravy, ani operácie chorých psov...

Opäť a opäť obdivujem tých ľudí, z veľkej časti ženy v útulkoch, ktoré preberajú zodpovednosť a finančnú starosť za druhých. Za tých, ktorým sa pes zunoval, ktorí nevenujú pozornosť háravej fenke a nechajú ju nakryť a vrhnúť šteniatka... veď čože, dáme ich do útulku... Čo tak kastrovať? Malo by to byť samozrejmé, ušetrilo by sa veľa práce a peňazí. Ale tak ďaleko ešte táto krajina nie je... žiaľ!

Klobúk dole, rešpekt pred „útulkármi“, pred ich ťažkou prácou, pred ich obeťami, strádaniami!

 

 Y. Neumannová, 11. 7. 2006

 

    

 
casino siteleri