Logo Utulok.skVirtuálny útulok pre psov, mačky a iné domáce zvieratá
späť














Kde sa vzalo, tu sa vzalo...

FRANCI

Jedného mrazivého rána začiatkom decembra prišla pracovníčka do útulku v Komárne a objavila v rohu areálu drobnú schúlenú kôpku nešťastia. Dve strážne feny jej oznamovali nález vzrušeným brechotom. Fenku francúzskeho buldočka vhodili v noci do útulku cez plot! V noci mrzlo a poriadne. Fenečka bola v zúfalom stave, premrznutá, špinavá,www.thepocketwatchshop.com neskôr boli objavené odraté miesta na trupe, očividne po pokuse, prepchať ju niekde cez plot. Okamžite bola preložená do teplej dielne manžela opatrovateľky.

Franci, originálnejšie meno nás nenapadlo, sa stala miláčikom pracovníkov stolárskej dielne. Nenáročná, skromná, drobná, dostala miestečko v rohu miestnosti, staré kresielko, v ktorom sa rada uložila a prespala celé dni. Dať ju do koterca v útulku, na to sa nedalo ani pomyslieť. Medzitým nastali maximálne mrazy tejto zimy...

Po absolvovaní očkovaní začali úvahy o jej umiestnení. Vložila som jej popis na stránku a inzerovala v Rakúsku na obľúbenej stránke www.tiersuche.at, ktorá ma inšpirovala pri vytvorení stránky virtuálneho útulku www.utulok.sk. Ako som očakávala, ozvalo sa viacero záujemcov, výber nebol ľahký. U niektorých som mala dojem, že sa dali zviesť určitou módnosťou tejto rasy. Nakoniec som po intenzívnom mailovom kontakte vybrala záujemkyňu z Viedne, ktorá mala možnosť, brať fenku vždy so sebou. Vedúca útulku Agnes mi v dohodnutý deň doviezla Franci do Bratislavy. Ako zvyčajne, stretli sme sa na parkovisku spoločného veterinára na pokraji mesta. Prišla som na stretnutie, na parkovisku prázdne auto, Agnes som objavila v ambulancii, Franci na stole.

Čo sa stalo?

Agnes si všimla zväčšené brucho fenky a keď už bola v blízkosti veterinára, nechala ju pre istotu pozrieť. Nebolo by prvý raz, že do útulku príde fenka kotná... Už sa dokonca stalo, že adoptované zviera priviedlo po nejakom čase na svet šteniatka... trapas, ináč sa to nedá nazvať!

Nuž, Franci kotná nebola. Ale... doktor krčil čelom a nariadil rentgenový snímok. A vrások na čele mu pribudlo. Franci išla rovno pod nôž! Zápaľ maternice, tzv. pyometra, t.j. nahnisaná maternica, nebezpečný stav. Symptomy, ktoré by niečo naznačovali (nechutenstvo, hlavne zvýšený smäd) si nikto z chlapov v dielni nevšimol. A Franci papať chutilo...

Pred operáciou vážila Franci 7 kg. Po nej už len 6,2 kg... Nahnisaná maternica mohla prasknúť alebo hnis mohol postupne otráviť telo zvieraťa. Šťastie, že Agnes nedalo jej bruško pokoj. O reklamácii po adopcii nehovoriac.

Adopcia bola v tom momente bezpredmetná. Franci prišla po operácii do opatery ku mne.

Bola vzorná. Límec na ochranu pred vylizovaním operovaného miesta nepotrebovala. Mala som ju všade so sebou a pod kontrolou. Bola hviezdou, kde sme sa objavili. Keďže už bola začipovaná, mohla som ju brať aj do Rakúska, napr. na návšetvu priateľky, ktorej španielska podenca, vysoký lovecký pes, sa nie málo čudovala, čo za drobec sa tam objavil.

Nakoniec sa podarila adekvátna adopcia. K človeku, ktorý pozná všetky zvláštnosti tejto rasy. Franci totiž chrčala a chrapkala, vždy ju bolo počuť. Jej malý nosík sťažoval dýchanie, neskôr je treba počítať s ochoreniami dýchacích orgánov. A v treskúcej zime som ju jednoducho nedostala na venčenie von... nie raz som umývala dlažbu v dome.

THELMA a LUISE

Myslíte, že v útulkoch sú len oriešky? Kdežeby! Čistokrvné zvieratá žiaľ vôbec nie sú zriedkavosťou...

Dve mlaďučké prekrásne labradorky, ako ľadové medvedíky, doniesol chovateľ na veterinu. Utratiť!!! Osud modnej rasy. Vo veľkom namnožiť, ale keď sa nepodarí odpredaj do dvoch mesiacov veku, začnú byť mladé stvorenia na obtiaž. Každý chce len šteniatko...
best replica watches

Veterinár na trnavskej klinike žiadosť odmietol a zavolal do útulku. Ľadové medvedíky, šantivé hádam 4-mesačné fenky, dostali koterec a pelech. Ich vek nebol definovaný, v očkovacom preukaze chýbal dátum narodenia. Očkovanie jediné, prvé, bez preočkovania v potrebný čas a tým neplatné.

To nebolo všetko. Thelme napuchla papuľka. Diagnóza: zubná anomália, jeden očiak rastie do čeluste. Čaká ju bolestivá a drahá operácia. Nuž, teoreticky, utratenie by prišlo pána chovateľa o niečo lacnejšie. Operáciu zafinancujú ochranári z útulku. Opäť, ako tak často, preberú zodpovednosť a povinnosť za druhého...

ESTHER a VICKY

Tieto dve 4-mesačné fenky tiež nemali včas záujemcu. Pracovníčka útulku ich objavila u „chovateľa“ v pomeroch, ktoré jej nedali spať. Treskúce mrazy, malé zvieratá na studenom betóne, sotva výbeh, ustráchané, bojazlivé. Nedalo jej pokoja a rozhodla sa, vykúpiť ich. Vzhľadom na veľké mrazy ich doviezla do opatery najprv vo vlastnom dome, potom u aktivistky útulku. Na česť tohto pána chovateľa treba povedať, že malé beaglice boli pravidelne odčervované a lege artis očkované. T. j. opakovane proti vírusovým ochoreniam tak, aby sa postupne vytvorila potrebná imunita.

Zakríknuté šteniatka rýchlo pookriali a začali dobiehať mentálny vývoj. Nič pred nimi nebolo isté – ako u šteniatok, s tým treba počítať. Aj keď si to záujemci o šteniatka často neuvedomia... Umiestnenie sa čoskoro podarilo. Obidve išli v jeden deň do dvoch rôznych rodín, s pochopením pre šteniatko, deťmi, ktoré sa s ním pohrajú, človekom, ktorý má naň dostatok času..

S príkladmi čistokrvných psov v útulkoch by sa dalo pokračovať. Jednoznačne sa oplatí, hladať požadovaný druh zvieraťa aj tam, aspoň listovať častejšie v internetových ponukách útulkov. Je ich stále viac.panerai replica watches

Aby nedošlo k nedorozumeniu: tu zobrazené dievčence už nie sú k mání!! replica watches

Y. Neumannová, 23. 2. 2006









Cartier Santos 100 Replica

    

 
casino siteleri