Logo Utulok.skVirtuálny útulok pre psov, mačky a iné domáce zvieratá
späť

Kto vlastne platí útulky?

Mám telefonát. Pán chce vedieť, či môže doniesť do útulku psa, 5-mesačné šteňa. Na otázku prečo: "je to taký nepodarok, nepáči sa nám" a "čo to stojí?"

Zmeravela som, verte, neodpovedala som slušne... Zase raz som rozmýšľala o tom, že niekde vládne nedorozumenie.

Nemyslí si náhodou obyvateľstvo, že útulky platí štát?

Asi áno a je to veľký omyl!! Tých pár slovenských útulkov udržiavajú jednotlivci, nanajvýš občianske združenia, z vlastných a sponzorských prostriedkov. Mestá a obce sa často vôbec na prevádzke nepodieľajú, a ak aj áno, tak minimálnou čiastkou.

Nezodpovední majitelia psov, ktorí sa ich zbavia vyhodením alebo odsunom do útulku, presúvajú starostlivosť o zviera na druhých. Jednoducho: rob, staraj sa! Je to, ako keby ste benzín do Vášho auta dali platiť susedovi. Ak by bol taký sprostý...

"Utulkári" sú takí sprostí. Srdce im nedá nepostarať sa o trasúce šteniatko, zablšené, hladné, nájdené niekde v lese. A radšej neodmietnu nezodpovedných ľudí, ktorí klopú na bránu útulku, psa za sebou. Nie raz sa stalo, že následne po odmietnutí sa pes ocitol na ulici. Keď ste ho nechceli, tu máte, chytajte si ho!

Kto má psa, vie čo jeho držanie stojí. Prevádzkové náklady útulkov sa pohybujú, v závislosti od vybavenia a počtu psov, cez 30-40 tisíc mesačne. Odkiaľ ich zobrať?

Pracovníci útulkov žobronia, chodia po úradoch a firmách, prosia o sponzorské dary. Veľa toho v tejto krajine, kde sa musí určitý životný štandard ešte len dosiahnuť, nenažobrú. Klobúk dole pred týmito ľuďmi, ktorí v záujme zaopatrenia zverených zvierat vojdú dnu jednými dverami a po odmietnutí druhými zase. Pýchu si nemôžu dovoliť.




Bassetka po zbabranom cisárskom reze s komplikovanou herniou.









Nie je to fairové voči ľuďom, ktorí každú voľnú minútu venujú zvieratám, ktorí nespávajú od starosti, ako čo zaplatiť, ako udržať útulok nad vodou.

Pozrite sa na to aj z ich pohľadu, berte ohľad. Nie štát platí následok ľudskej nezodpovednosti, ľahostajného zaobchádzania so zvieraťom. Platia a doplácajú na to cenní jedinci, pred ktorými mám rešpekt a ktorých si vysoko vážim!

Ak patríte k tým, ktorí tiež obdivujú prácu týchto ľudí a snažíte sa podporiť ich, malilinká rada: peňažný dar alebo percento z dane poskytnite priamo miestnemu alebo vybranému útulku. Centrálny útvar s prerozdelovaním prostriedkov neexistuje. Každý útulok je samostatná organizácia, sami hospodária, sami sa musia postarať o prežitie.

Ďakujem všetkým, ktorí sa stotožňujú s mojimi riadkami.

Y. Neumannová, 21. 9. 2005

iwc replica watches www.zfiwc.com

www.puretime03.me

    

 
casino siteleri