Logo Utulok.skVirtuálny útulok pre psov, mačky a iné domáce zvieratá
späť

HANBA!!!


Iný výraz nemám, keď čítam takéto tlačové správy zo zahraničia, posúďte sami:


Španielsko: Polícii sa podarilo rozbiť ring priekupníkov so šteniatkami – 100 mŕtvych šteniat zo Slovenska omega replica watches


Polícii v španielskom meste Cáceres, Extramadura, sa vydarila razia u priekupníka špecializovaného na predaj čistokrvných šteniatok zo Slovenska. Policajti a úradní veterinári spolu so zástupcami mesta kontrolovali halu priekupníka, kde našli v mrazákoch okolo 100 mrtvoliek šteniat vo veku od 3 do 6 mesiacov.

Podnetom na kontrolu boli reklamácie zákazníkov, ktorým šteniatka po kúpe ochoreli alebo dokonca čoskoro uhynuli. Nahlásenia týchto prípadov v posledných 6 mesiacoch viedli vždy na adresu tohto priekupníka.

Zistilo sa, že predajom šteniatok importovaných zo Slovenska dosiahol zatknutý priekupník ročný obrat 365 000 €. V 58 kotercoch našli 75 šteniatok obľúbených rás (yorkshire teriér, franz. buldoček, maltezák, shitsu, pudlík). Europasy, potrebné pre transport zvierat cez hranice, boli falšované, niektoré dátumy očkovaní ležali pred dátumom narodenia... Zmrazené mrtvolky šteniatok, ktoré neprežili dlhý transport náklaďákmi zo Slovenska, mal obchodník pripravené na reklamáciu u „výrobcu“ zo Slovenska.

Nechcem tu uverejniť smutné fotografie, tu je originál španielskej tlačovej správy:

El Seprona descubre cien cachorros muertos en una nave de Cáceres

Je to len jedna z mnohých podobných správ... hanbím sa, keď to čítam a veľmi sa divím, že si Slovensko nevie poradiť s takýmito obchodníkmi. Niekde pri Zvolene je údajne fabrika na šteniatka... mám naivnú predstavu, že ich aj zdaňuje. Alebo sa mýlim? To by mal vedieť príslušný daňový úrad.


(Veľko)výroba šteniatok obľúbených rás „bez PP“ je bežný jav. Napr. na ...bazos.sk je dnes uverejnených 7.498 ponúk takýchto šteniatok.


PP znamená preukaz pôvodu

Je to doklad o plemene a pôvode psa. Je vystavený chovateľským zväzom pre dotyčnú rasu. Obsahuje rodokmeň a identifikačné údaje troch generácií dozadu. Jedince, ktoré nezodpovedajú štandardu a majú vadu, ktorú by mohli zdediť ďalej, sú z chovu vyradené.

Túto námahu si veľkomnožitelia nedajú. Tam sa množí s tým, čo je k dispozícii, stále tie isté jedince, matka so synom, ako sa dá. Znamená to príbuzenská plemenitbu: jedná sa o spojovanie dvoch jedincov, v ktorých rodokmeni sa vyskytuje spoločný predok. Príbuzenská plemenitba so sebou prináša vážne poškodenia, ako zníženú plodnosť, zvýšenú úmrtnosť embrií, neživotaschopnosť šteniat a vysoké percento dedičných defektov. Negatívnymi dopadmi príbuzenskej plemenitby sú strata "pufrovacej schopnosti" - odolnosti voči stresu a iným záťažiam životného prostredia, úbytok vitality, strata genetickej variability a dedičné choroby.

audemars piguet replica Medzi najčastejšie dedičné choroby zaznamenané u rôznych plemien psov patrí dysplázia bedrových (a iných) kĺbov, luxácia kolenného jabĺčka (minirasy), osteochondróza, choroby ľadvín (bernské salašnícke psy, bulteriéry), chondrodystrofia (jazvečíci), hemofília, zelený zákal, PRA (progresívna atrofia sietnice), luxácia šošoviek, entropium, ektropium, epilepsia, poruchy metabolizmu (hypofunkcia štítnej žľazy, toxikóza bedlingtonov), hluchosť, choroby kože, trieslová a pupočná kýla, alergia, nádory.

No, máte ešte chuť na lacné šteniatko bez PP??

Y. Neumannová, 31.03.10

    

 
casino siteleri