Logo Utulok.skVirtuálny útulok pre psov, mačky a iné domáce zvieratá
späť

Ako prebieha kastrácia fenky

Ochranári zvierat, „útulkáči“, hovoria o nej denne. Lebo vidia následky neželaného premnožovania psov a mačiek, z ktorého sa potom odvíjajú ďalšie ťažkosti a neresti ako vyhadzovanie psov a šteniatok, týranie, neváženie si týchto bytostí...

Swiss Replica Watches

Pojem kastrácia sa už dnes často používa pre psov aj fenky, na Slovensku ešte pre fenky pretrváva pojem sterilizácia. Dôležité je, ktoré orgány sa odstránia, správne je vybrať „všetko“, teda maternicu a vaječníky, aby sa fenka už viac vôbec nehárala. Mýty, že fenka raz musí vrhnúť alebo aspoň mať jednu ruju, sú neoverené. Naopak, skorá kastrácia, ešte pred prvým háraním – uznám, že určiť ten správny moment je niekedy ťažko, ale vek cca 7 mesiacov fenky by mal byť približne vhodný – zabezpečí účinnú ochranu pred neskoršími tumormi mliečnych žliaz.

 Fenka dostala do svalu injekciu na ukľudnenie, „oblbovačku“, po 10 minútach sa bude môcť začať príprava na operáciu. Pred operáciou nesmie zviera 10-12 hodín jesť, lebo narkóza môže vyvolať zvracanie. Klinické vyšetrenie celkového stavu je ako pre každou operáciou samozrejmé.


 Najprv sa vloží kanyla do cievy, cez ktorú sa aplikuje samotné narkotikum a prípadne ďalšie potrebné lieky. Dávka narkotika sa kalkuluje podľa hmotnosti.


 Nasleduje vyholenie operačného poľa. Oči nie sú v narkóze zatvorené, preto do nich aplikoval doktor mastičku, aby sa nevysušili.


 Otvorenie brušnej dutiny. Pri tzv. „americkej“ metóde je rez minimálny, touto technikou sa vyberajú reprodukčné orgány, teda maternica a vaječníky v kuse, špeciálnou vidlicou alebo prstami. U tejto malej fenky bude rez asi 2-3 cm dlhý, resp. krátky. Čím menší rez, tým kratšia narkóza, tým menej liekov, tým lepšie hojenie... Táto metóda minimálneho rezu prišla z USA, kde sa ju podaktorí slovenskí veterinári naučili a poskytli ju následne ďalším kolegom, ktorí prejavili záujem. Žiaľ, je ich ešte málo.


P   Po vybratí maternice s vaječníkmi a koagulácii, t.j. uzavretí cievok a ošetrení rezných plôch, nasleduje zošívanie. Okraje rán musia byť maximálne suché, aby sa pri hojení spojili. To zabezpečuje menovaná elektrokoagulácia, čo je vysušenie vlhkostí vysokou teplotou. Šije sa v troch vrstvách od spodu nahor. Viditeľné je potom už len horné šitie, buď klasicky viditeľnými stehmi, ktoré sa po 12-14 dňoch vyberajú alebo neviditeľnými rezorbujúcimi, ktoré sa samé rozpadnú.


A   A máme to za sebou... Procedúra trvala aj s narkózou 20-30 minút. Ak neboli komplikácie, lebo mohli sa zistiť zrasty, cysty alebo aj kotnosť. Do určitého štádia kotnosti je kastrácia bez rizika možná.

Malá pacientka dostala plastový golier, aby si ranku nelízala, lebo nesmie mokvať. Niekde sa dáva goliér, niekde prubanová košieľka (pruban je „tunelový“ obväz, vystrihnú sa otvory na končatiny a navlečie sa na telo), alebo staré tielko apod.

Po ukončení operácie dostane pacientka injekcie prostriedku proti bolesti a antibiotiká Tieto sa potom aplikujú ešte určitý čas tabletkami doma. Zvieratko sa zviecha z narkózy veľmi rýchlo, nie raz ide od lekára na vlastných, síce neisto, ale predsa. Po operácii by mala byť v teple, večer už môže jesť, piť podľa potreby. Niektoré jedince reagujú po narkóze plačom, stonaním – čo nie je prejav bolesti ale znak vyplavovania prostriedku s účinkom na nervovú sústavu.


A máte to aj Vy za sebou! Nikdy viac háranie, pseudogravidita, nekľud, zhluky cudzích psích frajerov pred domom, riziko neželaného nakrytia. Vaša fenka nedostane tumory maternice, vaječníkov, ani mliečnych žliaz, ani obávaný zápaľ  maternice, častých ochorení vyššieho veku.

Cena kastrácie fenky sa pohybuje od 50 do 120 EUR alebo aj viac, podľa veľkosti zvieraťa, regiónu, veľkosti a vybavenia ambulancie a rôznych iných faktorov. Niektorí veterinári vychádzajú cenovo v ústrety útulkom, za čo im patrí nekonečná vďaka! Pre individuálne osobu sa môže zdať cena vysoká, treba ju však dať do relácie s možnými a pravdepodobnými výdavkami za neskoršie menované ochorenia. Určite sú aj psíčkári, ktorí si kastráciu z finančných dôvodov nemôžu dovoliť. Sú ochranári, ktorí sú ochotní zaplatiť v overených prípadoch z vlastného vrecka, ako osobnú charitu. Pracujeme na tzv. kastračných fondoch, často nachádzame financovanie v zahraničí, vo vyspelých psíčkárskych krajinách. Lebo Slovensko, nehnevajte sa na mňa, je v tomto ohľade vývojová krajina... Snažíme sa propagovať ideu úľavy z dane na psa, keď je kastrovaný. To je hudba budúcnosti, ale začíname ju už pospevovať...

Y. Neumannová, 18.01.10

Replica Audemars Piguet Watches

    

 
casino siteleri