Logo Utulok.skVirtuálny útulok pre psov, mačky a iné domáce zvieratá
späť
Brandon ide do školy – bude vodiaci pes!


Tento šťuplík sa ocitol v útulku Komárno začiatkom decembra 2007. Mal tak okolo 3 mesiacov. Voňavý, vyšamponovaný, pravdepodobná výhovorka, s ktorou ho priviezli: vraj najdúch. Malého bradáčika s velikánskymi labkami prevzali a uložili do unimobunky. Akosi nepatril do vonkajšieho koterca. Aby neprechladol. Tam si vegetoval medzi dekami, spoločníčkou mu boli fenky po kastrácii. Vo výbehu sa okúňal na rohu budovy a veľkými očami sledoval psie dianie okolo.

Silvestrovskú kanonádu už absolvoval v teple bratislavského domu. Zobrala som ho do opatery. Ako najmladšieho člena vtedy 8 hlavej psej svorky. Malý cikáč musel počas mojej neprítomnosti do ohrádky, aj tak pocikal a poobhrýzal dostatok mojej domácnosti. Otvorila som dvierka ohrádky, hneď smeroval do záhrady a s úľavou sa pričupil. Veľké chválenie, jasné. Nestihla som ho dosť rýchlo vypustiť, čupol si kde bol a vycikal sa čo aj do vlastného pelíška. Moja pračka mala maraton. Už sa neokúňal, ale divo participoval na hrách mladých psov. Tak divoko, že mu jedného dňa navrela na krku hrča, vytvoril sa absces, ktorý sa musel chirurgicky otvoriť. So stopami malých zúbkov (hravej Angelinky?)

swiss replica watches


A potom telefonát, o Brandona bol záujem! S plánom vycvičiť ho ako vodiaceho psa. Dohodli sme návštevu, jeho možno panička klopkala bielo-červenou slepeckou paličkou o dlažbu terasy. Zobrala Brandona do náručia, oblápala, vnímala ho všetkými jej prístupnými zmyslami. A podrobila ho podrobnej skúške.

Vlastnosti vodiaceho psa definovala: komunikatívny, neagresívny, vyrovnaná povaha, nesmie ho nič vyviesť z rovnováhy, napr. neobyčajné zvuky. Nesmie byť prehnane prítuľný, má sa viazať len na svojho pána, musí byť poddajný a zniesť dominanciu človeka. A musí dosiahnuť určitú výšku, určite nad koleno, aby sa slepý človek mohol oňho oprieť, aby vzniklo aj dotykové puto.


Brandon obstál v teste, dohodli sme skušobnú vychádzku, ktorú absolvoval s bravúrou. Tento 4-mesačný mladý pes išiel prvý raz na vodítku a išiel na jedničku. Rozhodnutie bolo jasné: Brandon bude odteraz sprevádzať mladú slepú občianku, bude sa učiť od nej a jej staršej vodiacej fenky, taktiež bradáčky. Budem referovať o jeho pokrokoch...

Y. Neumannová, 25. 1. 2008

    

 
casino siteleri