Logo Utulok.skVirtuálny útulok pre psov, mačky a iné domáce zvieratá
späť
Šteniatka

Bibi už má domov...
Georgie čoskoro...
Jenny ešte čaká

Neskorá jar, leto, útulky sú preplnené... pochvíli sa objavia pri bráne krabice s celými vrhmi šteniatok. Malých, mladučkých, pýta to mamu, hladné, smädné. Po noci sa objavia nové prírastky prehodené cez plot, priviazané o kolík. Alebo ich nájdu niekde v poli, v lese. swiss replica watches
Šteniatka sú rozkošné, všetci sa s nimi radi pohrajú, pomaznajú. Pre každý útulok sú najprv problémom. Kam s nimi? Ľudia, ktorí si neustrážili fenku (čo tak kastrovať?!), presunú zodpovednosť na druhých. Zodpovednosť, financie, starosti! Na ľudí, ktorí obetujú svoj čas, ktorí bez zásadnej finančnej podpory obcí a miest konajú praktickú ochranu zvierat. Za nás všetkých...

Základný problém: karanténa
Nevedno, odkiaľ šteniatko je, z akých pomerov pochádza. Infekcie, choroby... kto nezodpovedne vyhodí malé zvieratko, asi kašlal na očkovanie. Každé nové šteniatko prinesie riziko "detských" chorôb, v prvom rade parvovirózy. Psinka je už zriedkavejšia, ale nie vylúčená. Sú to choroby dramatické, väčšinou smrteľné.
Slovenské útulky, tá hŕstka, nemá prostriedky na karanténne boxy alebo koterce. OK, 1-2 sa nájdu, ale ďalej? Tých zahodených šteniatok je viac! Omnoho viac.

Kedy očkovať?

Potom otázka, ktorú ani veterinári nemôžu jednoznačne zodpovedať. Kedy zaočkovať nováčika? Hneď resp. čoskoro, t.j. behom 1-2 týždňa? Hra osudu... šteniatka sú často v zlom celkovom stave a môžu sa nachádzať v inkubácii nejakej choroby, teda v jej počiatočnom štádiu, ešte bez klinických príznakov. Očkovanie je záťaž imunitného systému, "nachorené" zvieratko strhne do choroby. Úhyny sú krutou realitou. Zvieratko zmalátnie, prestáva prijímať potravu - jednoznačný alarmný znak. Horúčky, hnačky, zvracanie. Lieky cielene na menované vírusové ochorenia mladých psov neexistujú. Podporná liečba môže ale nemusí pomôcť. Je to fifty-fifty...
Rozkošná Lilly neprežila...
Ochranári v útulkoch potrebujú silné nervy! Niekedy zomierajú šteniatka jedno za druhým. Napriek všetkému úsiliu. Infúzie, prebdené noci - pohľad na schúlené telíčka bez sily, nakoniec bez ducha, je nápor na city...
Jedno očkovanie ešte neznamená získanie imunity. Vyvinie ju až preočkovanie v určitom časovom odstupe. Každé jedno šteniatko je v infekčnej konštelácii útulkových pomerov dlhé týždne ohrozené... Čo by si priali v tejto súvislosti útulkári? Ak nájdete šteniatko, nahláste ho a podržte doma tak dlho, ako môžete! Ak ho dokonca necháte očkovať, ste skutočný priateľ zvierat.

Osvojenie šteniatka
Šteniatka sú obľúbené a čoskoro sa pre ne nájde nový domov. Ľudia prichádzajú do útulkov a chcú adoptovať šteniatko. Čo najmladšie... Podozrenie, že hľadajú zábavku pre deti, je oprávnené. Tento názor podkladám faktom, že viac ako 80 % dospelých psov v útulku je vo veku 1 až 2 rokov.
Osvojiť si malý balíček chlpov, šteniatko, nie je kumšt. Vychovať ho a ponechať si ho celý jeho život, to je už viac! Mať v domácnosti šteniatko nie je len radosť. Ten malý potmehúd obhryzkáva, čo mu príde pod špicaté zúbky. Aj Vaše ruky a nohy, váš obľúbený pulóver alebo sviatočný oblek, nemá rešpekt pre ničím. Máte ho všade pod nohami, driape sa na vás aj vtedy, keď na to skutočne nemáte náladu. Držať šteniatko samé, dokonca hodiny v byte, kým ste v zamestnaní, nezodpovedá jeho základným potrebám. Obhryzené predmety, dotrhané vankúše, hodinové vyplakávanie je samozrejmá reakcia, šteniatko sa hlási, aby ho jeho svorka , ktorá zmizla, našla... V pokročilej cudzine začínajú zavádzať Welpenschulen, škôlky pre šteniatka. Je to reakcia na skutočnosť, že šteniatka potrebujú viac pohybu, než mu môžeme poskytnúť, hru a komunikáciu so seberovnými.
Nedajte sa zlákať šarmom malého šteniatka, preverte si svoje možnosti a ochotu, dať si námahu so všetkým, čo šteniatko vyžaduje. Možno by vám vyhovoval psík či fenka odrastlejšia, možno práve z tých 1 až 2-ročných, ktoré niekto nezvládol ako šteniatko a zbavil sa ho vyhodením na ulicu?

Y. Neumannová, 26. 7. 2005

Audemars Piguet Royal Oak Replica

    

 
casino siteleri